Definitionen af vold i hjemmet er når der enten bliver udøvet vold eller nedladt og talt grimt derhjemme. Det kan være alle hjemme i bo standen, det behøver ikke kun være børnene der bliver nedladt eller slået. Det kunne lige så godt være mod kvinden eller manden i familien. Vold hænger oftest sammen med aggression og betegner generelt handlinger, normalt overlagte handlinger, som resulterer i, eller er tiltænkt at resultere i, smerte og/eller skade på andre personer eller dyr.


Vold er en handling eller en trussel. Handlingen i det, er hvis man udøver vold som er fysisk vold, modsætning til trusler som er psykisk vold, hvor man nedgør eller taler virkelig grimt til et andet menneske.

 

Alt form for vold melder man til politiet via et telefonopkald, skriftligt (også via e-mail) eller ved at møde personligt op på en politistation og melde det. Mange tøver med at gribe ind. Hvis du hører naboen slå sin datter eller ser en mor ruske i sin søn uden for børnehaven, vil du så gribe ind? De fleste af os vil gerne svare ja, men de færreste af os vil rent faktisk gøre det. Man vælger ofte at fravælge, at gribe ind eller at melde det, fordi folk ikke vil blande sig i andre folks privatliv eller børneopdragelse. Det er meget forkert ikke at sige noget. Hvis man vælger at gribe ind, skal det gøres på en ordentlig måde. Man skal passe meget på, fordi de fleste børn ser det som et tabu, hvis man oplever vold i hjemmet, både mod en selv eller mod et andet familiemedlem.

 

Psykoterapeuten Tanja Wurcel fortalte at uanset hvem, så skal man fortælle det, hvis man ved at der foregår noget. Hvis ens klassekammerat går med tanken om ikke at vil hjem, så sig det til en voksen, eller som lærer og man ved noget. Man har pligt til at sige det til nogen.


Børnene og de unge har som sådan ikke gjort noget, det kan være der er noget galt i hovedet på forældrene. Børnene og de unge, behøver heller ikke og gøre meget før at forældrene udøver vold mod dem. Det kan være at de kommer 5 minutter forsendt hjem fra skole til at de har glemt og sætte et glas i opvaskemaskinen. Det kan også være hvis forældrene selv har oplevet vold i hjemmet. Det kan også være hvis det har et alkoholproblem.

 

 


 

Der findes ingen facitliste for, hvordan et barn reagerer på vold. Reaktionerne kan være meget forskellige fra barn til barn og afhænger bland andet af voldstype og sværhedsgrad, hvor længe volden har stået på, og hvor hyppigt den er forgået. Ved fysisk vold kan et barn reagere kropsligt på den fare og utryghed, volden skaber. Det kan blandt andet komme til udtryk ved, at barnet oplever såkaldte psykosomatiske smerter – det vil sige smerter, der opstår på grund af psykisk belastning, og som der derfor ikke er en fysiologisk forklaring på. Barnet kan også reagere voldsomt og pludseligt på høje lyde eller have problemer med at sove.

 

Eksempler på fysiske reaktioner:

 • Hoved- og mavepine
 • Kvalme
 • Utilpashed
 • Smerter
 • Problemer med at sove og tendens til at tisse i sengen
 • Ændring i appetit, og i svære tilfælde symptomer på spiseforstyrrelse


Ved psykisk vold kan et barn opleve, at en forælder, som burde skabe omsorg og tryghed, i stedet skaber frygt i familien, kan være traumatisk for et barn. De psykiske reaktioner kan komme til udtryk ved, at barnet ofte er bange, ked af det eller føler sig presset. Barnet spekulerer måske over, om det kunne have gjort anderledes, eller føler skyld over, at volden foregår.


Eksempler på psykiske reaktioner:

 • PTSD (Post Traumatic Stress Discorder)
 • Depression og angst
 • Tvangstanker
 • Skam og skyldfølelse
 • Lav selvfølelse
 • Tristhed
 • Frustration og vrede
 • Separationsangst
 • Utryg tilknytning

 

29 procent af de 12-14-årige børn er blevet udsat for vold derhjemme det sidste år, viser en stor undersøgelse. Hvert år udsættes omkring: 38.000 kvinder for fysisk vold af en tidligere eller nuværende partner. For mænd er tallet ca. 19.000. En undersøgelse fra 2016 viser, at 17 procent af unge i alderen 14-15 år har været udsat for en eller anden form for vold i hjemmet gennem det seneste år, mens ca. otte procent har oplevet psykisk vold inden for det seneste år 3.

 

Hvis volden er rå, brutal eller farlig mod børnene, kan den skyldige mishandling mod børnene, straffes med fængsel indtil 6 år. Så straffen går mellem 3 – 6 år alt afhængig af hvor voldsom volden er.